Lovász-Vin Borkereskedelmi Kft.

Borok és halak

Milyen bort válasszunk a halhoz?

Sokak számára a válasz nagyon egyszerű: a halhoz csak fehérbort választhatunk, ez azonban nem egészen ilyen egyszerű. Egy-két kivételtől eltekintve a halak alapíze gyenge és semleges, kevés édeskés utóízzel. Ezért a halakat aromásabb ízű alapanyagokkal, fűszerekkel és mártásokkal készítik el.

A fűszerek, az aromás alapanyagok, a sokféle elkészítési lehetőség és a feltálalt mártások a hal természetesen gyenge ízét teljesen megváltoztatják.

Ezért a borok kiválasztásánál tekintetbe kell vennünk:

  • az elkészítési módot, a sütés-főzési eljárásokat és
  • a fűszerek, az erősebb ízű alapanyagok és mártások ízmódosító hatását. Következésképpen a borok skálája rendkívül széles lehet, amelyet a halételekhez választhatunk. Az üde, lágy fehérboroktól a testes, csersavdús vörösborokig a legtöbb borfajta megfelelő ízhatást ér el.

Nyers hal

Ha japánosan esszük a nyers halat (szasimi), akkor a legfontosabb követelmény a hal természetes és friss ízének a megőrzése. A hal gyenge és finom illat- és ízanyagait nem rombolhatjuk le erősen savas és testes borokkal. A legideálisabb választás egy friss és finom savtartalmú fehérbor.

Hidegen tálalt főtt hal, hideg halsaláta

A mártás és a halsaláta ízesítése dönti el a bor kiválasztását. Ha a mártás semleges és főleg a hal jellegzetes ízeit szeretnénk megtartani, akkor a nyers halhoz hasonlóan finom savtartalmú, üde és friss fehérbort választunk. Ha viszont a mártás jellege és a halsaláta összetétele a domináns íztényező, akkor a savasabb és testesebb fehérbor a legjobb választás.

Füstölt hal

A füstölt halhoz nem szabad fiatal, élénk és kemény savú fehérborokat választani. A füstölt íz hatására a savak még keményebbé és fémízűvé válnak. A füstölt halhoz száraz, testes és harmonikus savú fehérbort választhatunk. Egy kis gyengén füstös csersavíz viszont pozitív hatást kelt: az új tölgyfa hordókban érlelt fehérborok együtt fogyasztása a füstölt halakkal igen kellemes ízhatásokat kelt.

Gőzben párolt hal

Ha friss halat párolunk kevés ízesítéssel, akkor a lágy, illatos és üde fehérborok az ideális kísérők. Az egészben párolt hal (vagy egészben sült hal) ízesebb a bőr és az alatta lévő zsírréteg miatt. Az ízesítéstől és a fűszerezéstől függően a testesebb és savdúsabb fehérborokat is kínálhatjuk a párolt hallal.

Halászlé

A halászlé a pirospaprika, a vöröshagyma, a só és a hal illatainak és ízeinek a harmóniája, ezért a testesebb és határozott savú fehérborokat és a fűszeres, de nem túl csersavdús vörösborokat kívánja.

Halpörkölt

A halászlét kísérő borok itt is jól érvényesülnek. A zsírosabb halakból készült halpörkölt (angolna, harcsa) a csersavasabb vörösborokat is kiválóan elbírja. A zsír lecsökkenti a csersavak keserűségét.
A túrós csuszás halpörköltökhöz (különösen a mohácsi túrós csuszás kecsegepörkölt) a száraz, testes, határozott savú fehérbor és a fiatalos, fűszeres vörösbor a legmegfelelőbb társ.

Roston és nyárson sült hal

Ha szárazon, zsír nélkül és kevés ízesítéssel készül a hal, akkor a testesebb és harmonikus savú fehérborok kitűnő választások.

Sült halak

A sütéssel készülő halételek között találjuk a magyar konyha két remekét: a dorozsmai molnárpontyot és a rácpontyot. Az ízesítés és a kísérő alapanyagok hatása a döntő. Testes és határozott savú fehérborok, gömbölyű, bársonyos és harmonikus vörösborok itt jól „feltalálják" magukat.

Rántott hal

A halat forró zsírban vagy olajban sütjük, tehát a hal legzsírosabb elkészítési módjának a kategóriájába tartozik. A tüzes és határozott savú fehérborok mellett a karakteres, csersasdús vörösborok is jól érvényesülnek a rántott hal ízhatásaival.

Olvassa el ezeket is!

Magyar borok és magyaros ételek

A magyar borok és ételek ízharmóniájának szabályainál figyelembe kell vennünk azt a történeti tényt, hogy a magyar konyha ősi hagyományai a bográcsban főtt leveses ételekhez kötődnek.

tovább
A magyar bor története

Mikor több mint ötezer évvel ezelőtt a szőlő Közép-Ázsiából elindult világhódító útjára, a magyarok még nem a mai hazában éltek. Honfoglaló őseink már a honkeresés során megismerkedtek a borkészítés fortélyaival és a borfogyasztás örömeivel. Tanúsítja ezt…

tovább

Győr 9028. Győr, Zichy Ottó út 17/a.