Lovász-Vin Borkereskedelmi Kft.

Borbírálati kifejezések

 

Cukortartalom

Félszáraz: kevés cukrot tartalmazó bor.

Száraz: cukrot alig, vagy egyáltalán nem tartalmazó bor.

Édes: sok hozzáadott cukrot tartalmaz.

Illat

Aromás: a szőlő gyümölcsillata, amely jellege és erőssége függ a szőlő fajtától, az évjárattól, a környezeti tényezőktől és az érettség fokától.

Erjedési buké: ez az illat közvetlenül az erjedés után a legerősebb. A modern, fiatalon palackozott borokra jellemző.

Ászkolási buké: a fahordóban érlelt bor jellemzője.

Palack buké: palackba töltés után is fejlődik a bor, az ászkolási buké egy sajátságos formája.

Íztartóság

Rövid: olyan bor, amelynek íze röviddel a lenyelés után már eltűnik.

Hosszú: zamatos, testes bor; íze a lenyelés után is hosszan érezhető.

Stabil: tulajdonságait hosszan megőrző bor.

Szénsavtartalom

Üde: fiatal, némi szénsavat tartalmazó könnyű bor.
Élénk: könnyű, közepes savtartalmú, kissé szénsavas bor.

Tisztaság

Fátyolos: nem egészen tiszta, homályos bor.

Tükrös: tökéletesen tiszta, csillogó bor. A pohárba kitöltött bor, mint a tükör úgy veri vissza a tárgyakat.

Tiszta: áteső fényben nem csillogó bor.

Homályos: a bor mögött lévő tárgy még felismerhető.

Zavaros: a bor mögött lévő tárgynak csak a körvonala látszódik.

Törött: tisztaságát vesztett bor.

Olvassa el ezeket is!

A borkészítés folyamata

A szüret akkor kezdődik, mikor a szőlő eléri a termőhelyre, és szőlőfajtára jellemző cukor-sav arányt. Az északi termőhelyeken kevesebb a napfény és alacsonyabb a hőmérséklet, ezért a szőlőben alacsonyabb a cukorképződés, magasabb a savtartalom. Az itt termett borok…

tovább
A magyar bor története

Mikor több mint ötezer évvel ezelőtt a szőlő Közép-Ázsiából elindult világhódító útjára, a magyarok még nem a mai hazában éltek. Honfoglaló őseink már a honkeresés során megismerkedtek a borkészítés fortélyaival és a borfogyasztás örömeivel. Tanúsítja ezt…

tovább

Feliratkozom

Győr 9028. Győr, Zichy Ottó út 17/a.