Lovász-Vin Borkereskedelmi Kft.

Borok és sajtok

A sajt és a bor

A sajtkultúra - a borkultúrához hasonlatosan - a gasztronómiai kultúra szerves része. A sajt és a bor, e két csodálatos emberi produktum között sok a rokon vonás, hiszen mindkét fajtából a legjobbakat gondosan érlelik, kezelgetik, ápolják, míg végül elérik teljes nagyszerűségüket.

Lehet-e nagyobb örömöt elképzelni, mint egy jól, szépen érlelt sajtot egy jó pohár hozzáillő borral és ráadásul egy darab odaillő egészséges jó kenyérrel kóstolni?

A tökéletesen érlelt sajt és a hozzá jól megválasztott bor akár szerelmi viszonyba is képes keveredni egymással. Ahol pedig ilyen viszony előfordulhat, ott a házasság sem ritka! Ezért szoktunk beszélni a sajt és a bor házasságáról, mint ideális házasságról. Ahol házasság van, ott ágy is akad! A bor számára ideális ágy éppen a sajt maga!

Bár a bor és a sajt általában is jól érzik magukat egymással, de azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajta melyik borral szeret a leginkább együtt lenni...

Camembert és brie sajtok

Általában magas - 45-75% - zsírtartalmúak, többségük pasztőrözött tehéntejből készül. Könnyű száraz pezsgő, valamint alkohol- és savszegény fehérbor ajánlható hozzájuk.

Lágy és kenhető sajtok

Nagy részük pasztőrözött tehéntejből készül. Savakban gazdag rizlinget, tanninszegény, lágy vörösbort kívánnak társul.

Kecskesajtok

Ezekhez a sajtokhoz a már hosszabb ideje hordóban érlelt fehérborok, illetve a nem gyümölcsillatú vörösborok illenek.

Félkemény sajtok

Többségük nyers tehéntejből készül. Magas alkoholtartalmú, savakban gazdag fehér- és vörösborokkal harmonizálnak.

Kemény sajtok

Ezek a sajtok - pl. eidami, cheddar, parmesan - aromásak, savasak, kellemesen kesernyések. Hozzájuk a magas tannintartalmú borok ajánlhatók, mivel kiemelik a cserzőanyag tartalmat.

Kék sajtok

Ezek a sajtok - pl. Roquefort, Stilton, Gorgonzola - zsírosak, nehezek, de gazdag íztartalmúak. Legjobban élvezhetők magas, természetes cukortartalmú fehérborokkal fogyasztva. Ennek a kívánalomnak leginkább a Tokaji aszú felel meg.

Olvassa el ezeket is!

A borok és az ételek harmóniájának általános szabályai

A borok és az ételek harmóniájának általános szabályai

tovább
A magyar bor története

Mikor több mint ötezer évvel ezelőtt a szőlő Közép-Ázsiából elindult világhódító útjára, a magyarok még nem a mai hazában éltek. Honfoglaló őseink már a honkeresés során megismerkedtek a borkészítés fortélyaival és a borfogyasztás örömeivel. Tanúsítja ezt…

tovább
A borkészítés folyamata

A szüret akkor kezdődik, mikor a szőlő eléri a termőhelyre, és szőlőfajtára jellemző cukor-sav arányt. Az északi termőhelyeken kevesebb a napfény és alacsonyabb a hőmérséklet, ezért a szőlőben alacsonyabb a cukorképződés, magasabb a savtartalom. Az itt termett borok…

tovább

Győr 9028. Győr, Zichy Ottó út 17/a.