Lovász-Vin Borkereskedelmi Kft.

Boros receptek

Citromhab mandulás karamellával

Hozzávalók: 1 dl cukor, 1 dl fehér bor, 1 db citrom lereszelt héja és leve, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, a mandulás karamellához: 5 dkg leforrázott és feldarabolt mandula, 0,5 dl cukor, 4 babapiskóta, a díszítéshez: 1 kisebb narancs

Elkészítése: A mandulás karamellához a vajat vastag falú edénybe tesszük és a cukorral és a mandulával együtt felolvasztjuk. Amikor a cukor már sötét színű, kiöntjük zsírpapírra, és hagyjuk megdermedni. Amikor kihűlt és megkeményedett, kalapáccsal apró darabokra törjük. Közben nyeles edényben a cukrot és a bort összekeverjük, a tűzre tesszük és takaréklángon körülbelül tíz percig forraljuk. Hozzáadjuk a citromreszeléket és a citromlevet, majd kihűlni hagyjuk. Ezután belekeverjük a négy tojássárgáját, felforraljuk és addig keverjük, amíg az állaga krémszerű nem lesz. Ezután a tűzről levesszük és addig kevergetjük, amíg ki nem hűl. A kemény habbá vert tejszínt óvatosan a krémszerű masszához keverjük, fagylaltos pohárba öntjük és a tetejét mandulás karamellával hintjük meg. Narancsszeletekkel díszítjük és babapiskótával fogyasztjuk.

Olvassa el ezeket is!

Magyar borok és magyaros ételek

A magyar borok és ételek ízharmóniájának szabályainál figyelembe kell vennünk azt a történeti tényt, hogy a magyar konyha ősi hagyományai a bográcsban főtt leveses ételekhez kötődnek.

tovább
A borkészítés folyamata

A szüret akkor kezdődik, mikor a szőlő eléri a termőhelyre, és szőlőfajtára jellemző cukor-sav arányt. Az északi termőhelyeken kevesebb a napfény és alacsonyabb a hőmérséklet, ezért a szőlőben alacsonyabb a cukorképződés, magasabb a savtartalom. Az itt termett borok…

tovább
Borok és sajtok

A sajtkultúra - a borkultúrához hasonlatosan - a gasztronómiai kultúra szerves része. A sajt és a bor, e két csodálatos emberi produktum között sok a rokon vonás, hiszen mindkét fajtából a legjobbakat gondosan érlelik, kezelgetik, ápolják, míg végül elérik teljes…

tovább

Feliratkozom

Győr 9028. Győr, Zichy Ottó út 17/a.