Lovász-Vin Borkereskedelmi Kft.

Borbírálati kifejezések

 

Cukortartalom

Félszáraz: kevés cukrot tartalmazó bor.

Száraz: cukrot alig, vagy egyáltalán nem tartalmazó bor.

Édes: sok hozzáadott cukrot tartalmaz.

Illat

Aromás: a szőlő gyümölcsillata, amely jellege és erőssége függ a szőlő fajtától, az évjárattól, a környezeti tényezőktől és az érettség fokától.

Erjedési buké: ez az illat közvetlenül az erjedés után a legerősebb. A modern, fiatalon palackozott borokra jellemző.

Ászkolási buké: a fahordóban érlelt bor jellemzője.

Palack buké: palackba töltés után is fejlődik a bor, az ászkolási buké egy sajátságos formája.

Íztartóság

Rövid: olyan bor, amelynek íze röviddel a lenyelés után már eltűnik.

Hosszú: zamatos, testes bor; íze a lenyelés után is hosszan érezhető.

Stabil: tulajdonságait hosszan megőrző bor.

Szénsavtartalom

Üde: fiatal, némi szénsavat tartalmazó könnyű bor.
Élénk: könnyű, közepes savtartalmú, kissé szénsavas bor.

Tisztaság

Fátyolos: nem egészen tiszta, homályos bor.

Tükrös: tökéletesen tiszta, csillogó bor. A pohárba kitöltött bor, mint a tükör úgy veri vissza a tárgyakat.

Tiszta: áteső fényben nem csillogó bor.

Homályos: a bor mögött lévő tárgy még felismerhető.

Zavaros: a bor mögött lévő tárgynak csak a körvonala látszódik.

Törött: tisztaságát vesztett bor.

Olvassa el ezeket is!

Fröccsözzünk..

Az eredetileg - németből átvett - spriccernek (spritzer) nevezett italnak a magyar története az 1800-as években kezdődött. Jedlik Ányos egyik, 1826-os találmányának, a szódavíznek az elterjedése alapozta meg a hosszú távú népszerűségét.

tovább
Borok és egészség

Az alkoholizmus ma is az egyik legfontosabb népegészségügyi probléma hazánkban. A mértéktelen alkoholfogyasztás felelős többek között a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, elősegíti a májzsugorodás és ehhez kapcsolódóan a májrák kifejlődését,…

tovább

Győr 9028. Győr, Zichy Ottó út 17/a.