Félszáraz: kevés cukrot tartalmazó bor.
Száraz: cukrot alig, vagy egyáltalán nem tartalmazó bor.
Édes: sok hozzáadott cukrot tartalmaz.
Aromás: a szőlő gyümölcsillata, amely jellege és erőssége függ a szőlő fajtától, az évjárattól, a környezeti tényezőktől és az érettség fokától.
Erjedési buké: ez az illat közvetlenül az erjedés után a legerősebb. A modern, fiatalon palackozott borokra jellemző.
Ászkolási buké: a fahordóban érlelt bor jellemzője.
Palack buké: palackba töltés után is fejlődik a bor, az ászkolási buké egy sajátságos formája.
Rövid: olyan bor, amelynek íze röviddel a lenyelés után már eltűnik.
Hosszú: zamatos, testes bor; íze a lenyelés után is hosszan érezhető.
Stabil: tulajdonságait hosszan megőrző bor.
Üde: fiatal, némi szénsavat tartalmazó könnyű bor.
Élénk: könnyű, közepes savtartalmú, kissé szénsavas bor.
Fátyolos: nem egészen tiszta, homályos bor.
Tükrös: tökéletesen tiszta, csillogó bor. A pohárba kitöltött bor, mint a tükör úgy veri vissza a tárgyakat.
Tiszta: áteső fényben nem csillogó bor.
Homályos: a bor mögött lévő tárgy még felismerhető.
Zavaros: a bor mögött lévő tárgynak csak a körvonala látszódik.
Törött: tisztaságát vesztett bor.
Az alkoholizmus ma is az egyik legfontosabb népegészségügyi probléma hazánkban. A mértéktelen alkoholfogyasztás felelős többek között a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, elősegíti a májzsugorodás és ehhez kapcsolódóan a májrák kifejlődését,…
továbbA borongós, sötét, hideg napok és a karácsonyi vásárok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor!? A forralt borban az a jó, hogy tradíciója és szezonjellege ellenére számos helyen fogyasztható:…
tovább