Lovász-Vin Borkereskedelmi Kft.

Borok és egészség

Az alkoholizmus

Az alkoholizmus ma is az egyik legfontosabb népegészségügyi probléma hazánkban. A mértéktelen alkoholfogyasztás felelős többek között a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, elősegíti a májzsugorodás és ehhez kapcsolódóan a májrák kifejlődését, növeli a szájüregi rákok kockázatát, és súlyos testi, szellemi leépüléshez vezet.

Az alkoholisták a mindennapi élet vesztesei, munkahelyi és családi kapcsolataik tönkremennek, egészségük életveszélyesen megromlik. Ugyanakkor most már akár két évtizedre visszamenőleg is egyre több adat bizonyítja, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jótékony hatással van az egészségi állapotunkra, javítja életkilátásainkat. Az egészségtudatos magatartáshoz manapság hozzátartozik napi egy-két pohár bor elfogyasztása, nőknek kevesebb, férfiaknak valamivel több. A mérték nem egységes, de abban minden orvosi folyóirat egyetért, hogy ha egy nő naponta 1,5-2 dl (20-24 g tiszta alkohol), egy férfi 4 dl-nél (32-36 g) nem több bort megiszik, elmondhatja magáról, hogy törődik egészségével.

Már a rómaiak is...

Ma már bizonyított tény, hogy a bor mértékkel fogyasztva gyógyszer, úgy, ahogy erről a történelemben eleink mindig is meg voltak győződve. Elég csak arra utalni, hogy már Hippokratész is ajánlotta vízzel felhígítva fejfájás ellen, és a penicillin felfedezéséig az egyik legfontosabb antiszeptikumnak tartották.

Már Julius Caesar gondoskodott arról, hogy csapatai napi boradagja jó minőségben meglegyen, hiszen a tiszta, biztonságos ivóvíz nagyon sokszor nem volt meg kellő mértékben, a kialakult fertőzéses bélbetegségek pedig jelentősen rontották a csapatok harckészségét. Ha azonban a katonák mindennap bort fogyasztottak, a hasmenések ritkábban léptek fel körükben, és hadrafoghatóságuk nem szenvedett csorbát.

Ma azt mondanánk, a nagy római hadvezér tudatos prevenciós politikát folytatott, hadvezetésében népegészségügyi szempontokat is figyelembe vett.

Ezt ismerték fel a mai kor világutazói is, akik kilépve otthonuk megszokott környezetéből, kismértékben tudatosan fogyasztanak alkoholt, javasoltan bort étkezések közben, megelőzve az utazásokat oly gyakran megkeserítő gyomor- és bélrendszeri akut megbetegedéseket.

A rák és a "rossz" koleszterin ellensége

Az utóbbi tíz évben kardiológusok és népegészségügyi szakemberek egész sor bizonyítékot tártak fel, amelyek a mértéktartó borivás jótékony hatását igazolják. A szív- és érrendszeri betegségek előfordulása 25-30 százalékkal kisebb az ezt követők körében. A borban jelen lévő tanninok és flavonoidok hatásos antioxidánsok, megelőzik a "rossz" koleszterin képződését, annak további oxidációját, csökkentve az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét.

A vérlemezkék összekapaszkodását is gátolják, jelentősen csökkentve a vérrögök kialakulását az érfalon belül. Ami még fontosabb, elősegítik a védő, úgynevezett "jó" koleszterin kialakulását, és így jelentősen csökkentik az érelmeszesedés lehetőségét. Ezek a védőhatások különösen középkorú férfiak (40 év felett) és a változás korában járó nők esetében kapnak különös hangsúlyt, illetve az ennél idősebb korban bizonyulnak igazán hatásosnak.

Lassan húszéves adatok utalnak arra, hogy a mérsékelt borivásnak rákmegelőző hatása is van. Noha a rosszindulatú daganatok kialakulásának pontos mechanizmusát ma sem ismerjük, epidemiológiai adatok egyre nagyobb számban bizonyítják, hogy az ilyen borivók között emésztőszervi, valamint egyes nőgyógyászati daganattípusok kisebb számban fordulnak elő. Az Amerikai Nemzeti Rákintézet már tíz éve közzétette, hogy a mellrák kialakulása nők körében kevésbé gyakori, ha hetente tíz pohár bort (egy pohár 1,5 dl) fogyasztanak. Úgy tűnik, hogy a borban található antioxidánsok védik a sejt örökítőanyagát, a DNS-t, stimulálják az immunrendszert és azokat a sejten belüli védőmechanizmusokat, amelyek az esetleg kialakult rosszindulatú sejtek elpusztításáért felelősek.

Légy pozitív!

Angliában évekkel ezelőtt nemzeti napot rendeztek a mérsékelt borfogyasztás népszerűsítéséért és a csontritkulás megelőzésére. A nők körében oly sok károsodást okozó kórkép kialakulásának megakadályozásában az egészséges, kalciumban gazdag diéta, a napi rendszeres testmozgás mellett a mérsékelt borfogyasztás is helyet kapott.

Egyre több kutató számol be róla, hogy a tudatos borfogyasztó ember különleges lelkiállapottal bír, amely önmagában is preventív hatású. Életszemlélete pozitív, személyisége kreatív, társas kapcsolataiban együttműködést kereső és megvalósító. A mindennapok küzdelmeiben sikeres. A borfogyasztás szinte áthangolja az embert, új életszemléletet ad. Gasztronómiai jelentőségén túl javítja a mentális egészséget, s erre nagy szükség van hazánkban is.

Ma eljutottunk oda, hogy a mérsékelt borfogyasztást az orvosok körültekintően ajánlják nemcsak betegeiknek, hanem az egészségeseknek is. Az ember abban a hitben lépett be a XXI. századba, hogy a vegyipar, elsősorban a gyógyszeripar vívmányai majd meghosszabbítják életét, ezért egyre többen hajlandóak nagyon sokat is áldozni erre, miközben elhanyagolják az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés természetes formáit. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy relatíve olcsón, odafigyelve mindennapi életmódunkra, ha egészségesen táplálkozunk, rendszeresen végzünk aktív testmozgást és nem dohányzunk, nem vagyunk alkoholisták, jobbak az életkilátásaink. Ehhez csatlakozik az újra felfedezett mérsékelt borfogyasztás, amely jól egészíti ki az előbb említett elemeket.

Olvassa el ezeket is!

Borok és halak

Milyen bort válasszunk a halhoz?

tovább
Fröccsözzünk..

Az eredetileg - németből átvett - spriccernek (spritzer) nevezett italnak a magyar története az 1800-as években kezdődött. Jedlik Ányos egyik, 1826-os találmányának, a szódavíznek az elterjedése alapozta meg a hosszú távú népszerűségét.

tovább
A magyar bor története

Mikor több mint ötezer évvel ezelőtt a szőlő Közép-Ázsiából elindult világhódító útjára, a magyarok még nem a mai hazában éltek. Honfoglaló őseink már a honkeresés során megismerkedtek a borkészítés fortélyaival és a borfogyasztás örömeivel. Tanúsítja ezt…

tovább

Győr 9028. Győr, Zichy Ottó út 17/a.