Lovász-Vin Borkereskedelmi Kft.

A bor szervírozása

A pohár


Az ideális pohár fala vékony, díszítés nincs rajta. Vörös- és fehérbor szervírozásához is a tulipánalakú kehelypohár a legalkalmasabb.

Fehérborhoz általában: 1 dl-esnél lehet kicsit nagyobb a pohár, befelé ívelő peremmel.

  • Fiatal, illatos fehérborhoz: 1 dl-es, peremén kifelé hajló kehelypohár.
  • Fiatal vörösborhoz: 1 dl-es gömbölyű kehelypohár.
  • Idősebb vörösborhoz: minél idősebb a bor, annál nagyobb legyen a pohár, hogy az illatanya-gokkal teli levegőnek legyen helye a bor fölött.
  • A pohár természetesen tiszta és száraz legyen.

A hőmérséklet

Gyakori és erős hőmérséklet-változásoknak nem szabad a bort kitenni. Általánosságban elmondható, hogy a vörösborok hőmérséklete magasabb legyen a fehérborokénál, és minél magasabb a bor alkoholfoka, annál magasabb hőmérsékleten kell szervírozni.


A borok fogyasztási hőmérséklete:

  • pezsgők: 4-8 °C
  • fehér asztali borok: 8-10 °C
  • minőségi fehér- és rozéborok: 10-12 °C
  • aszúk, különleges minőségű csemege fehérborok: 10-14 °C
  • fiatal, friss vörösborok: 12-16 °C
  • testes, minőségi vörösborok: 16-20 °C

A szervírozás hőmérséklete 2 °C-kal legyen alacsonyabb a fogyasztási hőmérsékletnél, s a pohárba annyi bort töltsünk, amennyit felmelegedés előtt el lehet fogyasztani.

A palack kinyitása

A takarókupakot a palackszegély alatt levágjuk, majd az üveg nyakát kendővel letöröljük. A palackot függőlegesen tartva a dugót dugóhúzóval kb. a 2/3-áig kihúzzuk, a műveletet kézzel fejezzük be, a dugót megszagoljuk. A több évig érlelt borokat kis szellőztetés után töltjük ki. Vendéglátóként mindig próbaízleléssel ellenőrizzük a bor minőségét, s ha azt megfelelőnek találjuk, a palackot törzsénél, a főcímkével átellenes oldalán fogva töltünk a vendégeknek.


A bor kitöltését a legtiszteletreméltóbb embernél kezdve, jobb irányba haladva, mindenkinek a jobb keze felől állva töltjük meg a poharat kb. a 2/3 részéig - úgy, hogy a palack ne érjen a pohárhoz. A palackot kissé megtekerve fejezzük be a töltést, hogy a bor le ne csöppenjen. Különleges minőségű idős (muzeális) borokat kiöntőkosár segítségével töltjük ki.

Olvassa el ezeket is!

A magyar bor története

Mikor több mint ötezer évvel ezelőtt a szőlő Közép-Ázsiából elindult világhódító útjára, a magyarok még nem a mai hazában éltek. Honfoglaló őseink már a honkeresés során megismerkedtek a borkészítés fortélyaival és a borfogyasztás örömeivel. Tanúsítja ezt…

tovább
Borok és halak

Milyen bort válasszunk a halhoz?

tovább

Győr 9028. Győr, Zichy Ottó út 17/a.